sobota, 30 września 2017

Smaki Grecji


Grecka kuchnia bardzo przypadła nam do gustu. Potrawy smaczne, nieskomplikowane, dobrze przyprawione, z dużą ilością warzyw, owoców i aromatycznych ziół. 
Dobrej jakości oliwa z oliwek, z której Grecja słynie dopełnia smak każdego dania.
Nie sposób w czasie wakacyjnego pobytu poznać dogłębnie bardzo zróżnicowaną kuchnię Grecji, ale spróbowaliśmy tych najbardziej charakterystycznych potraw.

 Grillowane bakłażany

MUSAKA - czołowa i najbardziej znana grecka potrawa. Zapiekanka z mielonego mięsa, pomidorów i bakłażanów w sosie beszamelowym.

Musaka

KLEFTIKO - Grecy przyrządzają ją na różne sposoby. Jedna z wersji, która bardzo nam smakowała to jagnięcina pieczona z warzywami i kozim serem.
SOFRITO - smażona na oliwie cebula i czosnek z dodatkiem aromatycznych ziół. To wersja najprostsza. Często urozmaicają ją takie dodatki jak oliwki, warzywa, grzyby. Może być samodzielnym daniem lub podstawą różnych kulinarnych wariacji.
STIFADO - gulasz wołowy z dużą ilością małych słodkich cebulek i szczyptą cynamonu.

Stifado

PASTICIO - mięso mielone, makaron i sery zapiekane pod gęstym beszamelem.
GEMISTA - pieczone papryki i pomidory faszerowane ryżem.

Gemista

SOUVLAKI - grillowane szaszłyki podawane z grecką sałatką lub sosem tzatziki.
TZATZIKI - popularny sos na bazie gęstego jogurtu, ogórków, czosnku i ziół.
SAŁATKA GRECKA - bardzo popularna również u nas. Podstawowe składniki to ser feta i oliwki.
GRILLOWANA OŚMIORNICA - tej potrawy nie zdecydowałam się spróbować ;) 

Grillowana ośmiornica
 
Nasz pobyt w Grecji przypadł na pierwszą połowę września. To dobry czas. Turystów jakby trochę mniej, woda w morzu jak podgrzana i największa o tej porze roku obfitość południowych owoców.

Po zwiedzaniu Ogrodu Botanicznego można było skosztować świeżych, soczystych owoców prosto z drzew i krzewów rosnących w ogrodzie.
Na talerzu znalazły się m.in. pomarańcze (nieziemsko soczyste i słodkie), winogrona, jabłka, mango, figi, owoce kaktusa, papaja.

  
W słonecznej, upalnej Grecji nie sposób nie wypić orzeźwiającej mrożonej kawy. Najbardziej popularne to:
FRAPPE - słynna grecka kawa mrożona z puszystą pianką, przygotowana na bazie kawy rozpuszczalnej.
FREDDO - w dwóch wersjach, espresso lub cappuccino, na bazie kawy mielonej. 

Frappe i freddo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Strona główna

Mój czas